Úvod / Nyitóoldal
   
 
Zilizi Kristóf  18-02-19   631  
0
Az új esztendőben, folytatva a megkezdett hagyományos téli esti előadások sorozatát, legutóbb, január 26-án, pénteken a nagy háború centenáriumi évfordulóján a Rajkai Faluházban Kovács Imre nyugalmazott dandártábornok volt az est vendége a csaknem 30 érdeklődő rajkai és nem rajkai közönségnek.  


 A budapesti nyug. tábornok több népszerű dokumentumkönyv szerzője: „Történelmi Magyarország képeslapokon – Budapest 1896 – 1921“, „Don-kanyar 1942 – 1943, a magyar királyi 2. honvéd hadsereg képes krónikája“ angol és magyar nyelven, „Moson vármegye képeslapokon“ magyar és német nyelven.
Nagyon fontos téma került terítékre: a Faluházban beszélt mások mellett a doni tragédiáról is. Nemeskürthy István: Requiem egy hadseregről c., a 70-es években megjelent könyve után nagyon sokan foglalkoztak az előadó szerint második legnagyobb katasztrófánkról. Ám azóta tüzetesebben elemezve kiderült, hogy Paulusz tábornok 300 ezres hadseregét fölmorzsoltálk a szovjetek Sztálingrádnál, ám a rosszul fegyverkezett honvédségünket nem tudták bekeríteni. Halált megvető honvédeink az irtózatos fagyban kiverekedték magukat a gyűrűből...Területvisszacsatolások, I. Bécsi döntés egyáltalán nem volt okozója a háborúnak, hiszen a "Trianon-csináló" nagyhatalmak: Franciaország és Anglia önkritikát gyakorolva egyetértett az igazságosabb határrevízióval.
Deák Ferenc kiegyezésétől eldöntetett, melyik blokkhoz tartozhatunk...I.világháborúért magyarok a legkevésbé vagyunk felelősek, a II.nagy háború pedig folytatás volt. Háborús "bűnösök" sajnos mindmáig csupán a vesztesek. De akár Eisenhower tábornok 1 millió németért, l. James Bacque: Megtervezett halál c. könyvét - nem felelős...Így Jány Gusztáv karakán parancsnokot, nem mellesleg Rajka szülöttét is sújtotta a túlzott bosszú. Végeredményben sok új adattal gyarapodott a hallgatóság.
 


Szóba került az 1945-46-os nürnbergi per is, amikor az ítélőbíró kérdezve a felelősségre vont személyeket az utolsó szó jogán: vajon bűnösnek érzik-e magukat, ezt válaszolta Ribbentrop: nem, de ha mi lennénk a győztesek, vagyis az önök oldalán, akkor maguk lennének az elítéltek. Tehát a háborúban mindig a legyőzött fél van bűnösnek kikiáltva, a vesztes szempontjából pedig természetesen igazságos a győzelem.
Kiss Vince, Rajka község polgármestere a másfél órás előadás végén megköszönte az előadónak az érdekes és értékes történelmi áttekintést, s elmondta, minden háború igazságtalan. Nekünk, magyaroknak az 1920-ban elszenvedett megcsonkításunkat nem szabad feledni s kell, hogy tudatunkban, szívünkben mindig éljen a történelmi Magyarország.
Kovács Imre tábornok anyagai, dokumentumai, amelyeket vetítéses előadása során felhasznált, a Faluháznak lettek kölcsönözve s ebből a jövőben valamilyen, a témához kapcsolódó évforduló alkalmából kiállítást terveznek készíteni.
Kívánjuk a folytatást, pl.az 1944-es rajkai karácsonyról, amikor is önkéntes fiatalok gyülekeztek megakadályozni a bolsevizmus áradatát, pl. Kosaras Péter Ákos ezzel a témával is foglalkozik. Legközelebb a "téli esték" keretében ismét Szentkuty Károly rajkai magyar és történelem szakos tanárt látják vendégül február 16-án, pénteken este hattól. A téma ezúttal is Széchenyi lesz, ám a sikeres tavalyi "Széchenyi és Pozsony" c. előadás után "a legnagyobb magyar" és a mezőgazdaság kerül terítékre.

 
 

The index.php: SIZE[b]: 21,697 MODIFIED: 2018.12.04 23:13:49.MD5: 9e9360fc5ac00f07cbbd76f98e8210ab STATUS: OK